Auschwitz’in Kurtuluşu: 80. Yıl Anması
“`html
Auschwitz-Birkenau toplama kampının Sovyetler tarafından kurtarılmasının üzerinden tam 80 yıl geçti. 27 Ocak’ta, kampın hayatta kalanları ve dünya genelinden üst düzey liderler, burada hayatlarını kaybeden 1.1 milyon insanı anmak üzere bir araya gelecek.
Kampı hayatta kalanların çoğu şu anda 90 yaşlarının üzerinde ve bu yıl gerçekleştirilmesi planlanan anma töreni, birçok katılımcı için son şans olabilir.
Nazi Almanyası, yalnızca dört buçuk yıl içerisinde, Polonya’nın Oswiecim bölgesinde kurduğu Auschwitz’de en az 1.1 milyon kişiyi sistematik bir şekilde öldürdü.
Auschwitz, Nazilerin Avrupa’daki Yahudi nüfusunu yok etme çabalarının merkezinde yer alıyordu ve bu kampın kurbanlarının neredeyse bir milyonu Yahudi vatandaşlar oluşturuyordu.
Diğer kurbanlar arasında Polonyalılar, Romanlar ve Rus savaş esirleri de bulunmaktaydı.
Kızıl Ordu, 27 Ocak 1945’te Auschwitz’e girdiğinde, geride sadece ortalama 7 bin tutsak kalmıştı. Naziler, batıya çekilirken on binlerce tutsakla birlikte “ölüm yürüyüşlerine” göndererek kampı terk etmeye zorlamışlardı.
Sovyet askerleri kampı kurtardığında, İtalyan tutsak Primo Levi, kızıl hastalığına yakalanarak kamp hastanesindeydi. Daha sonra kaleme aldığı Ateşkes adlı eserinde, o anları şöyle anlatıyor: “Adamlar, her yere dağılmış cesetlere, harabe haldeki kulübelere ve hayatta kalan birkaçımıza utanç dolu bakışlar attı.”
Askerlerden biri olan Ivan Martynushkin, kurtarma operasyonunu tanımlarken, “Bir deri bir kemik kalmış, işkence görmüş insanlar gördük,” dedi. “Bu cehennemden kurtulabileceklerini gözlerinden anlayabiliyorduk.”
Holokost Nedir?
Nazilerin 1933’te Almanya’da yönetimi ele geçirmesinin ardından Yahudi nüfusuna yönelik varlıklarını, özgürlüklerini ve hukuki haklarını gasp etmeye başladılar.
Polonya’nın 1939’daki Alman işgaliyle birlikte, Yahudileri toplumdan izole ederek gettolara yerleştirmeye başladılar.
1941 yılında Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni işgali sırasında, Naziler açık bir imha politikası izlemeye başladılar; bu durumu “Yahudilerle Slavlar arasında ırk savaşı” olarak tanımladılar.
Einsatzgruppen adı verilen Nazi askeri birlikleri, Avrupa’nın doğusundaki işgal altındaki topraklarda sivil halkı hedef alarak kitlesel öldürme operasyonları gerçekleştirdi.
1941 yılı sonlarına geldiğinde, bu birlikler toplamda 500 bin kişiyi öldürmüş, 1945’te ise Yahudiler dahil olmak üzere toplamda 1.3 milyon kişiyi katletmişti.
Nazi liderleri 1942’de düzenledikleri Wannsee Konferansı’nda, “Yahudi sorununun nihai çözümü” planını oluşturdu ve Avrupa’daki 11 milyon Yahudi’nin yok edilmesini amaçladılar.
Auschwitz Nedir?
Auschwitz, aslında Polonya ordusuna ait bir kışlaydı. 1939 yılında Polonya’nın işgalinin ardından, 1940’ların başında Nazi yönetimi burasını siyasi tutuklular için bir hapishaneye dönüştürdü.
Kampın komutanı Rudolf Höss, “Arbeit Macht Frei” (“Çalışmak Özgürleştirir”) sloganını götürdüğü başka bir kamptan alarak Auschwitz’in girişine yerleştirdi.
Nazi rejimi savaş devam ederken kampı genişletmeye devam etti ve 1941 yılında Polonyalı ve Sovyet tutsaklar, ilk gaz odası kurulduğunda burada yer aldı.
Auschwitz II-Birkenau kampının inşaatı da 1941’in sonlarında başladı. 1944’te, büyük ölçekli gaz odaları ve krematoryumlar burada faaliyet göstermekteydi.
Birkenau, sonunda altı Nazi ölüm kampının en büyüğü haline geldi ve içinde yüz binlerce insanın hayatına son verildi.
Primo Levi ve Nobel Ödüllü Elie Wiesel de bu kamptan kurtulanlar arasında yer almaktadır.
Auschwitz Nasıl İşliyordu?
Avrupa’nın dört bir yanından toplanan insanlar, Auschwitz’e, içinde penceresi, tuvaleti, oturma alanı ya da yiyecek olmayan hayvan vagonlarına doldurularak gönderilmekteydi.
Kampa geldiklerinde, çalıştırılacak olanlar ile öldürülecek olanlar birbirinden ayrılıyordu. İkinci gruptakilere, “bit temizliği” amacıyla kendi giysilerini çıkarmaları ve duş almaları emrediliyordu; bu, gaz odalarının korkunç bir tanımıydı.
“Hijyen Enstitüsü” adlı görevliler, mühürlü odalara zehirli gazları pompalayıp insanların ölümünü bekliyordu. Bu süreç yaklaşık yirmi dakika sürüyordu ve gaz odalarının kalın duvarları, içindeki insanların haykırışlarını gizleyemiyordu.
Sonrasında, Sonderkommando olarak bilinen, Nazilere çalışmak zorunda bırakılan Yahudi tutsaklar, ölen kişilerin eşyalarını toplamakla görevlendirilmişti. Ölenlerin kalıntıları yakılmak üzere götürülüyordu.
Kurbanlar Kimlerdi?
Sovyet birlikleri yaklaşırken, SS gardiyanları suçlarını örtbas etmeye çalıştıkları için kurbanların sayısını tespit etmek neredeyse imkânsız hale geldi.
Auschwitz’e gelenlerin toplam sayısının 1.3 milyona yaklaştığı, bunların yaklaşık 1.1 milyonunun ise orada hayatını kaybettiği konusunda araştırmalar uzlaşmaktadır. Yahudi nüfusu, kurbanlar arasında çoğunluğu oluşturmaktaydı.
Özellikle Macaristan’daki Yahudi toplumu, bu dönemde büyük kayıplar yaşamıştı. 1944 yılının Mayıs ve Haziran ayları arasında 437 bin kişilik nüfusun 420 bini Auschwitz’e gönderildi.
Her gün on binlerce Macar Yahudi, kampta can vermekteydi. Alman hükümeti, Auschwitz’te 75 bin Polonyalı sivilin, 15 bin Sovyet savaş esirinin, 25 bin Roman ve diğer grupların yanı sıra, LGBT bireyleri ve siyasi mahkumları da öldürdü.
Auschwitz Kurtarıldığında Ne Oldu?
1944 yılının sonlarına doğru Sovyet ordusu batıya yaklaşırken, Nazi yetkilileri gaz odalarının çalışmasını durdurma ve yok etme kararı aldı. Kısa sürede kampın Kanada bölümündeki değerli eşyalar, Almanya’ya gönderildi.
Naziler, suçlarının izlerini silmek ve hayatta kalan 56,000 tutsağı, başka kamp bölgelerine yürümeye zorlamak için hazırlıklara başladı. Yürüyemeyecek derecede hasta olanlar arka planda bırakıldı ve yok edildiler.
Sovyet birlikleri 27 Ocak 1945’te kampa girdiklerinde, kalanların yalnızca birkaç bin kişi olduğunu keşfetti; ardında yüzbinlerce kıyafet ve tonlarca insan saçı buldu.
Kampın kurtuluşu sırasında, bazı hayatta kalanlar, Nazi güçlerinin gerçekten de kamptan ayrıldığını kabullenmekte zorluk çektiler.
Auschwitz kurtuluşunun 50. yılı dolayısıyla konuşan Elie Wiesel, Nazi suçlarının insanlığın çok derin bir değiştireceğini ifade etti: “Auschwitz’ten sonra insanlık bir daha asla aynı olmayacak” dedi.
“`