Bilim insanları şaştı kaldı. Gizemli kara delik yanıp sönüyor

Gizemli Kara Delik Şaşırtıyor: Bilim İnsanları Flaşlar Gözlüyor

Bilim insanları, gizemli bir karadeliğin garip davranışlar sergilediğini belirtiyor. Süper kütleli ‘kara delik’, hızı artan flaşlar gönderiyor ve gökbilimcilere göre böyle bir durum daha önce hiç yaşanmamış.

1ES 1927+654 olarak adlandırılan bu karadelik, bir milyon güneş kütlesi büyüklüğüne sahip ve yaklaşık 100 milyon mil uzaklıkta bir galakside bulunuyor.

Bilim insanları, 2018 yılında koronasını oluşturan döner sıcak plazmanın ani bir şekilde kaybolup birkaç ay sonra geri dönmesini gözlemledi. Bu durum, araştırmacılar için eşi benzeri görülmemişti.

Son iki yıldır yaşanan olaylara göre, X-ışını flaşları süper kütleli kara delikten beklenmedik bir sıklıkta her 18 dakikada bir ve her yedi dakikada bir çıkıyor. Bu durum, daha önce hiç rastlanmayan bir durum olarak nitelendiriliyor.

Olağanüstü Değişiklikler

MIT’de fizik alanında yüksek lisans öğrencisi ve çalışmaların lideri olan Megan Masterson, “Yanıp sönme hızındaki bu dramatik değişikliği hiç görmemiştik” diyerek, durumu olağandışı olarak nitelendiriyor. “Bu tamamen normal bir kara deliğe benzemiyor” açıklamasında bulundu.

Gökbilimciler, bu olayın nedenini belirlemede tam olarak uzlaşmış değiller. En mantıklı açıklama olarak, kara deliğin kenarına doğru yavaşça yaklaşan ve dönen bir beyaz cüce gösteriliyor. Ancak bu durumda, beyaz cücenin kara deliğin kenarında asılı kaldığı ve düşmeden yaklaştığı anlamına gelmektedir.

Masterson, “Büyük ihtimalle herhangi bir kara delik etrafındaki en yakın şey olurdu” açıklamasını yaparak, “Bu durum, beyaz cücelerin nispeten uzun bir süre boyunca bir olay ufkuna çok yakın yaşayabileceğini gösteriyor.”

Durum böyleyse, beyaz cüce yerçekimi dalgaları yayıyor demektir. Bu da, gelecekteki gözlemevleri tarafından izlenerek teorinin kontrol edilebileceği anlamına gelmektedir.

Gizemli karadelikle ilgili bulgular, Nature dergisinde yayınlanan ‘Aşırı Süper Kütleli Kara Deliğin En İç Yörüngesine Yakın Mili-Hertz Salınımları‘ başlıklı yeni bir makalede yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir